Sobota, 6.Červenec 2013

Jak vyrobit rasistu?

Velmi jednoduše. Stačí dostatečně důsledně uplatňovat princip “jde proti nám, kdo není s námi”.

Je to dobře vidět na diskusích pod články na zpravodajských serverech. Jsou nesmyslně vyhrocené pokřikováním hulvátů, ale ukazují tím, kam až je možné zajít.

Kdo projeví náznak sociálního cítění, je označen za bolševika. Kdo naznačí sympatie soukromému podnikání, je nazván zlodějem a modrou strakou. Ateista se dočká osočení z nemravnosti a plytkosti. Věřícímu jsou obratem vmeteny do tváře hony na čarodějnice. Kdo poukazuje na to, že odsoudit někoho předem pro odlišnost je nesmysl, je “pravdoláskomultikulti”. Stačí ale naznačit, že jít proti základním normám chování dané společnosti znamená vzdát se práva po ní něco chtít a autor výroku si vyslouží nálepku extrémisty a rasisty.

Vlastně by to bylo nevinné kočkování…
…kdyby se čas od času nepostavila státní moc na tu nebo onu stranu.

Teď jsme v situaci, kdy na důležitých místech od Kotěhůlek po Brusel sedí převážně zástupci “multikulti”. Protože vládnou mocí, můžou si dovolit být hluší. Být rasista je (oprávněně!) v nepořádku, ale být naivní pseudohumanista se smí.

Jenže když hysterické razítko “rasista” neudělí internetový sociopat, ale udělá to beztrestně (s mediální podporou) státní úředník, vzdává se stát možnosti oddělit lidi, kteří chcou dostat potížisty z heren do školy od těch, kteří by je poslali radši rovnou na šibenici. Volně zaměňuje ty, kteří vnímají rozdíl mezi nouzí a parazitismem a ty, kteří si myslí, že pomáhat nemá smysl. Vzdává se možnosti odlišit ty, kteří řeší chování od těch, kteří řeší kůži. Jemné nuance mezi “nejsem rasista, proto chci, aby všichni uměli normálně žít” a pokryteckým “nejsem rasista, ale jedna skupina není schopná normálně žít” už jsou naprosto mimo rozlišovací schopnosti.

Jsou to přece všechno “extrémisté”, “lidé podněcující nesnášenlivost”, “rasisté” a “xenofobové”. Všechny je třeba sesypat na jednu hromadu.

Čí je pak chyba, že ta hromada vypadá čím dál větší?

  1. Tomáš Petrásek

    Sobota, Červenec 6, 2013 - 20:17:20

    Domnívám se, že mnoho těch největších “bojovníků proti rasismu” jsou ve skutečnosti ti nejopravdovější rasisté, jaké tu máme (ideologicky věřící v mentální či fyzickou podřadnost určitého etnika). Jaká je třeba větší ukázka rasismu, než newspeakový (a údajně politicky korektní) termín “nepřizpůsobiví”? To přece označuje osobu, která není schopna žít v moderní společnosti, není schopna se přizpůsobit, a musí proto požívat dávek, výhod a úlev, jinak by zahynula hlady. Pokud tím neoznačíme např. lidi s těžkou mentální retardací, ale paušálně příslušníky nějakého etnika, je to rasismus jak vyšitý - možná blahosklonný, ale stále rasismus. Pravý ne-rasista by tvrdil, že lidé jsou si rovni a všichni jsou přizpůsobiví stejně.
    Dokonce bych si troufl tvrdit, že v řadách rozezlených “protiromských” demonstrantů bude většina ne-rasistů - lidí, kteří by klidně měli za souseda černocha nebo Asiata, zato mají problém se zcela konkrétními jedinci v místě bydliště, nezávisle na jejich etnickém původu (byť to ještě neznamená, že je to nemůže dovést k trestným činům). Že se toho chytají i primitivní násilničtí rasisté je samozřejmě nevyhnutelné a jsou nejvíc vidět - ale kolik jich tu opravdu je?

  2. Archimedes

    Sobota, Červenec 6, 2013 - 22:18:48

    On samozřejmě ten newspeak je přítomný vždycky, stačí si rozehrát odstíny “nepřizpůsobení”, “nepřizpůsobiví”, “nepřizpůsobitelní”…

    Problém vidím v to, jak situace působí na lidi, co jsou názorově někde mezi, ale o něco blíž tomu méně pseudohumanistickému konci. Za zdravé a vyvážené státní a mediální nálady (která se pozná například tím, že kašle na politickou korektnost) by si občas zabručeli a bylo by. Když ale získají pocit, že se jich nich nikdo nezastane a v každém případě budou stejně zařazeni mezi rasisty, můžou se s nimi myšlenkově sblížit snadněji a rychleji, když jsou stejně na jedné lodi…a z člověka lehce předpojatého se může stát latentní rasista (”nejsem rasista, ale když ONI…”) a z latentního rasisty rasista otevřený.

    Je jedno, jestli jde jako teď o “rasismus” nebo třeba antikomunismus. Každá akce vyvolává reakci a když se jistý druh názorů potlačuje, vybublá to časem i v některých lidech, kterým by to jinak bylo jedno.

Přidat komentář

Pro přidání komentáře vyplňte formulář níže