Úterý, 29.Říjen 2013

Gravity (Gravitace) - 60%

Nedávno rozvířil vody filmové “hard scifi” snímek “Gravity” (”Gravitace“). Po nadšených výkřicích mých přátel jsem usoudil, že bych ho měl vidět také. Nebyl jsem ani zdaleka nadšen jako oni a asi by se slušelo říct proč.
Ve zkratce: šel jsem na scifi-survival film, který by měl být tak reálný, že by se i mohl stát.
Jenže…opravdu nemohl.

Pokud vás realismus u filmu na realismus si hrající nezajímá, nebo prostě se chcete koukat na filmařsky jen mírně upravenou kosmickou techniku bez nějaké přesahující myšlenky, přičtěte si k hodnocení 30%, recenzi ani nečtěte a dobře se bavte u destruction derby s reálnými hračkami.
[Číst více…]

Pondělí, 23.Září 2013

Bádalíci

Občas si vzpomenu na profesora Horského, který se ve mně a v mnoha jiných snažil v hodinách teoretické mechaniky posilovat lásku k fyzice, abychom, jeho slovy, „nesli prapor vědy, až my tu budeme poletovat jako molekuly CO2“. Jednou se rozpovídal o jistém typu pomýlenosti – o lidových myslitelích, které tituloval „malý český bádalík“.
[Číst více…]

Sobota, 7.Září 2013

Dáma s hranostajem

Měl jsem při návštěvě Polska štěstí, že jsem se neminul s dílem, které jsem od dětství chtěl vidět na vlastní oči. Na hradě Wawel v Krakově je právě samostatná výstava pro jeden jediný obraz - da Vinciho “Dámu s hranostajem”.
[Číst více…]

Středa, 4.Září 2013

Harddisk - zázrak mechaniky

Z běžného platu si dnes můžeme koupit takových pět-deset harddisků o kapacitě 3TB. Jsou jako housky na krámě a přitom jde o zázraky mechaniky.

Magnetická plotna má u běžného “velkého” třiapůlpalcového disku průměr necelých devět centimentrů a tloušťku pod milimetr a točí se obvykle 5400 nebo 7200 otáček za minutu. Co ale znamená nacpat na disk o několika plotnách terabajty dat?

Dnešní harddisk je zařízení zcela regulerně z oblasti oslavovaných i zatracovaných nanotechnologií. Přitom, když ho člověk otevře, může mít pocit, že je to pořád jen rotující magnetofon. Ale zdání klame…
[Číst více…]

Sobota, 6.Červenec 2013

Jak vyrobit rasistu?

Velmi jednoduše. Stačí dostatečně důsledně uplatňovat princip “jde proti nám, kdo není s námi”.

Je to dobře vidět na diskusích pod články na zpravodajských serverech. Jsou nesmyslně vyhrocené pokřikováním hulvátů, ale ukazují tím, kam až je možné zajít.
[Číst více…]