Neděle, 14.Červen 2020

Mezigalaktická paralaxa

Na nejmenovaném diskusním serveru přišel “XChaos” (modří znají) s myšlenkou využití pohybu Slunce kolem centra Galaxie pro získání dostatečné základny pro měření paralaxy hvězd na mezigalaktické vzdálenosti v rozumném experimentálním čase (dejme tomu 20 let). Dostal vynadáno “na první dobrou”, že je to blbost, takže jsem rozhodl to spočítat (abych ukázal, že rozhodnutí o proveditelnosti nevyžaduje mnoho práce) a protože jsem došel i k malé předpovědi, odkládám si komentář i sem, na Kachnu.
Můj příspěvek je v prakticky původním znění:
[Číst více…]

Pondělí, 6.Duben 2015

Snění o budoucnosti: Věda

Ve starším čísle Vesmíru jsem narazil na článek Borise Cveka, kde je mj. naznačená polemika s tím, zda věda je tím “správným” a “konečným” způsobem poznávání.

V prvé řadě: Krom toho, že mě živí, mám vědu rád a “vědeckou metodu” vnímám jako jeden z nejdůležitějších intelektuálních vynálezů v historii. Je to fascinující způsob, jak z nitek drobného poznání spřádat mosty, které unesou civilizace. I přes spoustu jednotlivých legitimních námitek proti vědě a proti jejím mezím (většinou jen dočasným), žádný lepší způsob, jak oddělovat zrno znalostí od plev, nemáme.

Zatím.
[Číst více…]

Pátek, 17.Leden 2014

Termojaderné blues

Fúze, fúze…a ne ta obchodní.

V půlce minulého století bylo všechno jaderné, atomové a nukleární. Na střelnicích vesele bouchaly pumy různých ráží a mládež se uměla hbitě skrčit a ukrýt, když na ni někdo hodil zrcátkem prasátko. [Číst více…]

Pondělí, 23.Září 2013

Bádalíci

Občas si vzpomenu na profesora Horského, který se ve mně a v mnoha jiných snažil v hodinách teoretické mechaniky posilovat lásku k fyzice, abychom, jeho slovy, „nesli prapor vědy, až my tu budeme poletovat jako molekuly CO2“. Jednou se rozpovídal o jistém typu pomýlenosti – o lidových myslitelích, které tituloval „malý český bádalík“.
[Číst více…]

Středa, 4.Září 2013

Harddisk - zázrak mechaniky

Z běžného platu si dnes můžeme koupit takových pět-deset harddisků o kapacitě 3TB. Jsou jako housky na krámě a přitom jde o zázraky mechaniky.

Magnetická plotna má u běžného “velkého” třiapůlpalcového disku průměr necelých devět centimentrů a tloušťku pod milimetr a točí se obvykle 5400 nebo 7200 otáček za minutu. Co ale znamená nacpat na disk o několika plotnách terabajty dat?

Dnešní harddisk je zařízení zcela regulerně z oblasti oslavovaných i zatracovaných nanotechnologií. Přitom, když ho člověk otevře, může mít pocit, že je to pořád jen rotující magnetofon. Ale zdání klame…
[Číst více…]