Neděle, 14.Červen 2020

Mezigalaktická paralaxa

Na nejmenovaném diskusním serveru přišel “XChaos” (modří znají) s myšlenkou využití pohybu Slunce kolem centra Galaxie pro získání dostatečné základny pro měření paralaxy hvězd na mezigalaktické vzdálenosti v rozumném experimentálním čase (dejme tomu 20 let). Dostal vynadáno “na první dobrou”, že je to blbost, takže jsem rozhodl to spočítat (abych ukázal, že rozhodnutí o proveditelnosti nevyžaduje mnoho práce) a protože jsem došel i k malé předpovědi, odkládám si komentář i sem, na Kachnu.
Můj příspěvek je v prakticky původním znění:
[Číst více…]

Pondělí, 14.Březen 2016

Zjištění dne

Podle Stopařova průvodce po Galaxii a Bremmermannova limitu mi vychází, že najít odpověď na základní otázku života, vesmíru a vůbec netrvá víc než cca 1071 matematických operací a najít otázku necelých 1093.
Pohoda.

Pondělí, 6.Duben 2015

Snění o budoucnosti: Věda

Ve starším čísle Vesmíru jsem narazil na článek Borise Cveka, kde je mj. naznačená polemika s tím, zda věda je tím “správným” a “konečným” způsobem poznávání.

V prvé řadě: Krom toho, že mě živí, mám vědu rád a “vědeckou metodu” vnímám jako jeden z nejdůležitějších intelektuálních vynálezů v historii. Je to fascinující způsob, jak z nitek drobného poznání spřádat mosty, které unesou civilizace. I přes spoustu jednotlivých legitimních námitek proti vědě a proti jejím mezím (většinou jen dočasným), žádný lepší způsob, jak oddělovat zrno znalostí od plev, nemáme.

Zatím.
[Číst více…]

Pátek, 17.Leden 2014

Termojaderné blues

Fúze, fúze…a ne ta obchodní.

V půlce minulého století bylo všechno jaderné, atomové a nukleární. Na střelnicích vesele bouchaly pumy různých ráží a mládež se uměla hbitě skrčit a ukrýt, když na ni někdo hodil zrcátkem prasátko. [Číst více…]

Úterý, 29.Říjen 2013

Gravity (Gravitace) - 60%

Nedávno rozvířil vody filmové “hard scifi” snímek “Gravity” (”Gravitace“). Po nadšených výkřicích mých přátel jsem usoudil, že bych ho měl vidět také. Nebyl jsem ani zdaleka nadšen jako oni a asi by se slušelo říct proč.
Ve zkratce: šel jsem na scifi-survival film, který by měl být tak reálný, že by se i mohl stát.
Jenže…opravdu nemohl.

Pokud vás realismus u filmu na realismus si hrající nezajímá, nebo prostě se chcete koukat na filmařsky jen mírně upravenou kosmickou techniku bez nějaké přesahující myšlenky, přičtěte si k hodnocení 30%, recenzi ani nečtěte a dobře se bavte u destruction derby s reálnými hračkami.
[Číst více…]