Pondělí, 6.Duben 2015

Snění o budoucnosti: Věda

Ve starším čísle Vesmíru jsem narazil na článek Borise Cveka, kde je mj. naznačená polemika s tím, zda věda je tím “správným” a “konečným” způsobem poznávání.

V prvé řadě: Krom toho, že mě živí, mám vědu rád a “vědeckou metodu” vnímám jako jeden z nejdůležitějších intelektuálních vynálezů v historii. Je to fascinující způsob, jak z nitek drobného poznání spřádat mosty, které unesou civilizace. I přes spoustu jednotlivých legitimních námitek proti vědě a proti jejím mezím (většinou jen dočasným), žádný lepší způsob, jak oddělovat zrno znalostí od plev, nemáme.

Zatím.
[Číst více…]

Sobota, 7.Září 2013

Dáma s hranostajem

Měl jsem při návštěvě Polska štěstí, že jsem se neminul s dílem, které jsem od dětství chtěl vidět na vlastní oči. Na hradě Wawel v Krakově je právě samostatná výstava pro jeden jediný obraz - da Vinciho “Dámu s hranostajem”.
[Číst více…]

Neděle, 14.Duben 2013

Miliarda reportérů

Také už se vám na nějaké akci stalo, že jste v davu lidí pořádně neviděli pro samé displeje chytrých mobilů, tabletů, minikamer a fotoaparátů? Každá zvednutá ruka patří někomu, kdo se pro tu chvíli považuje za kameramana a místo děje před ním sleduje raději displej svého nahrávadla. A to i když je na místě dost profesionálů. Občas to vypadá jako slavnost neonacistů, tolik je zdvižených praviček…

Čeká snad každý nadšený fotílek, že právě ta jeho rozklepanina bude ta pravá a neopakovatelná? Nebo chce mít pocit, že se vlastním záznamem vyčlení z davu, že si tím digitálně uschová pocit, jak to prožíval on? Chce tím podepřít vlastní paměť? Kolik z nich se podívá na vlastní záznam víc než jednou, dvakrát?
[Číst více…]

Sobota, 6.Duben 2013

Zle, matičko, zle je, NASA archiv nie je…

Každého se dotkne něco jiného.

Že “něco není dobře”, někdo poznal v letech devadesátých, někdo i dříve a spousta lidí lidí si toho všimla po 11.9.2001. Ve jménu svatého boje údajně proti terorismu a prý v zájmu všeobecné bezpečnosti se změnilo hodně věcí. Každý jsme citlivý na něco jiného. Mě se dotklo utahování kohoutů šíření informací.
[Číst více…]

Středa, 3.Duben 2013

Nejstrašnější zbraň

Zbraně mě odpuzují i fascinují. Je v nich často skryto neuvěřitelné množství lidského umu - ale napřeného vražedným směrem. Občas přemýšlím, která fyzická zbraň, kterou člověk vymyslel, je pro mě osobně nejstrašnější.
[Číst více…]