Pátek, 17.Leden 2014

Termojaderné blues

Fúze, fúze…a ne ta obchodní.

V půlce minulého století bylo všechno jaderné, atomové a nukleární. Na střelnicích vesele bouchaly pumy různých ráží a mládež se uměla hbitě skrčit a ukrýt, když na ni někdo hodil zrcátkem prasátko.

duck-and-cover.jpg Jak uvidíš záblesk, na nic nečekej!

Ve vakuových nádobách se vesele hřálo plazma a fúzní elektrárny byly taaaaakle blizoučko. No dobře tedy, tak deset let to potrvá, ale pak už atomový věk nic nezastaví!

Sotva se pod veskrze neatomovým Saturnem V na rampě zaprášilo, v komůrce strýčka Tamma bylo opravdu pořádně horko. Hurá, už jen pár drobností a ještě před koncem století bude hotovo.

daedalus_burn.jpg Start kolem 2050? To abychom s tím sbíráním helia 3 pohnuli!

Když jsem už chvíli chodil do školy, v maskách a s igelitovými pytlíky na končetinách nás sice ještě po lese proháněli, ale v abíčku byly moc hezké obrázky té divné obří pneumatiky, co vevniř svítila. A realisté se shodli, že pro průlom bude potřeba ITER (= Ieště TřicEt Roků).

Dnes už po pytlíkách není vidu, nedostatek mladického vzrušení se řeší sportem “Přivaž se ke kolejím, radioaktivisto”, kdejaký reaktor už šňupal tritium a na ITER už se dokonce vybetonovaly základy. A fúzní elektrárna…blázníte? Se štěstím v půlce století!

Vzhledem ke zcela neuspokojivému vývoji v oblasti Slunce na Zemi (nějak se to míchá s očekáváním ráje na Zemi) je nutné udělat realistický rozbor, nakdy že je potřeba si šetřit na skupování akcií Českých fúzních energozávodů.

Shrňme si to.

Okrouhle:

    * 1950 - očekávání za 10 let
    * 1970 - očekávání za 20 let
    * 1990 - očekávání za 30 let
    * 2010 - očekávání za 40 let

Je to naprosto jasné.

Doba očekávání je (v rocích gregoriánského kalendáře) rovna:

10 + (letopočet - 1950)/2,

račte si přepočítat.

A kdy se tedy budeme hřát u termojaderných přímotopů (a v Německu se bude prodávat elektrický filtr “Nukleofusionstop”)?

Řeknu vám to přesně.

(fúzní energetika) = [3*(letopočet)-1930]/2

Jak prosté, milý Lawsone.

Jakožto objevitel tohoto (jak je z vývoje vidět, věčného) odkazu lidstvu si tuto formuli dovoluji pojmenovat: ROPAJS (= Rovnice Očekávání Prakticky Aplikované Jaderné Syntézy).

ropajs.png Jakápak neopodstatněná extrapolace, přímka je přece nekonečná, no ne?

Z přiloženého grafu je jasně patrné, co nás čeká. Naši vnuci budou toužebně hledět do půlky dvaadvacátého století a naši prapravnuci…

Chudák kapitán Kirk.

steamscotty.png Steam me up, Scotty!

Tato historicko-futuristicko-prognostická rovnice je samozřejmě platná i zpětně. Z toho vyplývá, že způsob, jak zapřáhnout fúzi, musel být objeven (tedy řešení ROPAJS pro očekávanou dobu do objevu = 0 let) někdy v roce 1930. Ať mě kachna kopne, jestli v tom neměl prsty Nikola Tesla. Jen se jeho elektrárna nedochovala, asi na ní úspěšně vyzkoušel svůj stroj na zemětřesení, lišák.

zemanzkazareaktor.png I Verne věděl…

A navíc je jasné, co maskuje steampunk. Že za doby královny Viktorie už fúzi ve skutečnosti několik desítek let uměli!