Čtvrtek, 18.Duben 2013

Discovery: Alien planet (Život na jiné planetě) - 40%

Discovery Channel polo-volně filmově adaptoval knihu Expedition (Wayne Douglas Barlowe) do podoby fiktivního polo-dokumentu Alien planet (2005).

Film popisuje vizi bezpilotní mise k Zemi podobné planetě u jedné z blízkých hvězd. Je veden trochu jako přírodopisný dokument v počítačové animaci, se vstupy od “reportérů”, jimiž jsou průzkumní roboti s umělou inteligencí, střídanými komentáři expertů. Objeví se solidní plejáda převážně vědeckých celebrit (namátkou Stephen Hawking, Craig Venter, Michio Kaku, George Lucas).

Mise má za úkol autonomně zjistit přítomnost života na planetě nazvané Darwin IV a podat co nejpodrobnější zprávu o jeho pokročilosti na Zemi. Průzkumní roboti objeví ekosystém bohatstvím srovnatelný s pozemským a nacházejí v něm překvapení i nebezpečí. Technické řešení mise má velkou dávku básnické licence, ale samotná zápletka by na film pro fandy sci-fi a exobiologie vystačila.

Místní tvorové mají povětšinou poměrně jasnou obdobu v některých pozemských, minimálně co se jejich role v ekosystému planety týká. Provedení místní fauny (pohyb, stravovací metody, komunikace), je už “nepozemské”. Po malé chvilce pátrání lze zjistit, že “Alien planet” pokrývá jen zlomek biosféry popsané v “Expedition”, byť velmi věrně.

Na zajímavou podívanou by to mohlo stačit a místy to i funguje. Bohužel, Alien planet má minimálně dva problémy:

1) Pseudodokumentární forma filmu podle mě strašlivě škodí. Ani velké hvězdy až na výjimky neříkají nic, nad čím by se průměrný příznivce sci-fi mnohokrát nezamýšlel. Film má podle českého distributora věkové označení “7+” a tomu je zjevně podřízena (na to byla sestříhána?) i úroveň komentářů expertů. Padají z nich (krom hodnocení fiktivních zjištění robotů na Darwinu IV) prakticky jen obecné plky o tom, jak je poznávání skvělé. Obzvláštní talent neříct nic projevuje James Garvin (v té době šéf vědecké sekce NASA). O tom, že je to film pro americké televize svědčí i nesmyslné rušivé pasáže s upoutávkou na další děj nebo s opakovačkami předchozího děje (místa, kam se při vysílání v televizi vkládají reklamy).
Sestříhání Alien planet o komentáře a opakovačky by hodnocení zvedlo o 20-30%.

2) Biosféra Darwinu IV, alespoň tak, jak ji líčí Alien planet, je pořád velmi “geomorfní”. Tvorové Darwinu IV používají až na řídké výjimky “konstrukční plán” pozemských zvířat a rostlin (tělo-pseudohlava-končetiny), jen si občas vypůjčují jednotlivá řešení pohybu, vnímání, chování atd. z jiných pozemských analogů. Ale pořád poznáte celkem na první pohled nejen hmotu živou od neživé, ale i zvířata od rostlin, býložravce od predátorů a dokonce i dominantního jedince od submisivního. To mi u života vzešlého ze zcela odlišných základů přijde “poněkud optimistické”…

Považuji se za sci-fi nadšence a snad i fantastu, ale u Alien planet jsem se bohužel většinu času NUDIL.

Na druhou stranu, možná si někdy přečtu “Expedition”, snad je fantazie W.D.Barlowa bohatší, než jak ji ztvárnil Discovery Channel.

Přidat komentář

Pro přidání komentáře vyplňte formulář níže