Sobota, 6.Duben 2013

Zle, matičko, zle je, NASA archiv nie je…

Každého se dotkne něco jiného.

Že “něco není dobře”, někdo poznal v letech devadesátých, někdo i dříve a spousta lidí lidí si toho všimla po 11.9.2001. Ve jménu svatého boje údajně proti terorismu a prý v zájmu všeobecné bezpečnosti se změnilo hodně věcí. Každý jsme citlivý na něco jiného. Mě se dotklo utahování kohoutů šíření informací.

Například se v USA se zpřísnily předpisy o šíření informací o citlivých technologiích (ITAR a spol.). Díky tomu nikdo, kdo nemá velmi speciální výjimku či není občanem USA, nemůže pracovat v USA na pohonech raket a družic (a to ani na iontových motorcích o tahu nula-nula-nic) a vůbec na spoustě kosmické techniky. Vím minimálně o jednom Čechovi, jehož software na simulaci systémů družic zaujal natolik SpaceX, že by ho byli okamžitě brali, nebýt toho, že…nesměli. Sám jsem s myšlenkou na vývoj kosmických technologií ve Státech koketoval tak dlouho, až to bylo díky ITAR&spol bezpředmětné. Inu, kdo pozdě chodí…

Ale pořád zůstávala jedna jistota: archivy technických zpráv NASA. Nebroušené drahokamy volně dostupných informací o kosmické vědě a technice hlavně let padesátých, šedesátých a sedmdesátých. Dost zajímavých na to, aby se po nich tisíce kosmofandů mohly utlouct a přitom dost staré, aby je NASA mohla mít veřejně, jak se na otevřenou civilní státní americkou instituci sluší.

Nebo nemohla?

V druhé půlce března 2013 se stalo něco nečekaného: i NASA, která si vždy na otevřenosti informací zakládala, podlehla tlaku odkudsi shora a zavřela svůj archiv http://ntrs.nasa.gov/ “dokud se neprověří, že neobsahuje informace podléhající kontrole”.

Místo kýženého schematu klimatizačního systému Apolla nebo místo studie o skafandrech se zobrazí:

The NASA technical reports server will be unavailable for public access
while the agency conducts a review of the site’s content to ensure that it
does not contain technical information that is subject to U.S. export control laws
and regulations and that the appropriate reviews were performed.
The site will return to service when the review is complete.
We apologize for any inconvenience this may cause.

Každý jsme citlivý na něco jiného a něco jiného nám hne žlučí. Mohl jsem si to uvědomit silněji i dřív, ale…

Když došlo na NASA, kdy dojde na nás?

(psáno v hnutí mysli)

**********************
Edit 7/2013

Podle všeho má na odstavení NASA archívu lví podíl republikánský kongresman Frank Wolf, který má plné kalhoty z Číňanů. Už v roce 2011 naházel NASA klacky pod nohy, když propašoval do jejího rozpočtu klauzuli blokující jakoukoliv spolupráci s Čínou.

Franku Wolfe, kéž se ti doma rozbije každá součástka vyrobená v Číně!

**********************
Edit 5/2014

Server byl naštěstí vypnut jen poměrně krátce, po obnovení provozu obsahuje cca 80% původního počtu dokumentů. Zbylých 20% (čtvrt miliónu dokumentů) bude zřejmě posuzováno dlouuuho…

Přidat komentář

Pro přidání komentáře vyplňte formulář níže